Já nekončím! aneb. přesun blogu za 5 minut

Tak už je to oficiální a hádám, že konečné. Provoz serveru blog.cz definitivně končí. Plačící
Já jsem se ale rozhodla, že nekončím, že budu v blogování pokračovat dál, i když to bude někde jinde. Přišla jsem na to, jak svůj blog přesunout během 5 minut na jiný server a chci se s vámi o to podělit a pozvat vás na novou adresu. Mrkající

Je tomu téměř přesně 9 let, co jsem svůj blog založila a napsala na něj první článek. Teď, po devíti letech, píšu poslední článek v editoru na blog.cz a zároveň první ručně vloženým článkem na nové adrese blogu. Nedávno jsem totiž provedla zálohu / migraci všech článků, které tu byly.
Pokud článek čtete ještě na blog.cz, nejspíš na začátku stránky vidíte upozornění odkazující na článek na Srdci blogu, který oznamuje konec, který nastane zítra, 16. 8. 2020. Tentokrát to vypadá mnohem více oficiální, než před několika měsíci, takže jsem nezůstala jen u zálohy, ale provedla jsem „taktický přesun“ (nebo spíše kopii) na nový server. Tím serverem je Webzdarma, na kterém používám blogovací systém WordPress.
Proč jsem se rozhodla pro tohle řešení? Z několika důvodů:
  • Soubor se zálohou blogu z blog.cz je ve formátu pro import do WordPressu – nemusím ho převádět do jiného.
  • S WordPressem jsem se nedávno trochu naučila, takže v něm dokážu vést blog.
  • Webzdarma je zdarma, stejně jako blog.cz, navíc umožňuje asi nejjednodušší instalaci WordPressu, jakou znám.
  • Jelikož je Webzdarma plnohodnotný hosting, můžu svůj web kdykoliv celý vzít a přesunout na jiný hosting, tak, jak je, nemusím tolik řešit další případnou migraci.
Ráda bych pomohla vám, kteří také máte blog na serveru blog.cz, s jeho přesunem. Asi většina z vás už blog přesunutý má, ale přesto jsem vytvořila video, které ukazuje postup přesunutí všech článků právě na Webzdarma do WordPressu, přesně jak jsem to dělala já:
Záloha blogu z blog.cz a migrace do WordPress za 5 minut
Zároveň jsem zjistila, že obrázky se tímto postupem nepřesunou, sice jsou ve článcích vidět, ale načítají se stále ze serveru blog.cz. Vytvořila jsem tedy druhé video o tom, jak zálohovat všechny obrázky ve své galerii:
Záloha obrázků z galerie.cz / blog.cz
Zde je odkaz přímo na první video, kde jsem v popisku pod videem vypsala, co všechno se zálohuje a co ne (toho je bohužel víc, ale články jsou přeci to hlavní, že? Mrkající): https://youtu.be/cfwesuzp7iY
Zároveň bych chtěla zdůraznit, že je dobrý nápad na stránce blogu stisknout CTRL + S. Prohlížeč by měl nabídnout uložení aktuální stránky do počítače, přičemž by se měl uložit jak obsah, tak design (záleží na konkrétním prohlížeči, nemusí se uložit úplně všechno). Já si takhle zálohovala hlavní stránku (kvůli designu) a profil (protože ten se výše uvedeným postupem nepřenese).
Poslední, co pro svůj blog můžete udělat před vypnutím serveru blog.cz je zkopírovat si ho pro offline prohlížení, díky čemuž pak můžete ručně zkopírovat zbytek obsahu, jako jsou třeba komentáře. Existují na to programy, jako WebHTTrack Website Copier nebo Teleport Pro, které obsah celého webu dokáží stáhnout do počítače. Existují i jiné programy nebo dokonce webové aplikace, ale nemám o nich přehled, já si blog stáhla pomocí WebHTTrack Website Copier. (Jen je potřeba ho nainstalovat a používat tak, aby neměl cestě ke svým souborům mezeru, pak totiž bohužel nechce weby stahovat.) Mrkající
To je všechno, co pro vás, ostatní blogery, stihnu udělat. Nakonec bych vás chtěla pozvat na novou adresu svého blogu, kterou je:

elemona.wz.cz

Prosím uložte si tuto novou adresu, kde budu vydávat všechny nové články. Budu moc ráda, pokud budete chtít zůstat mými čtenáři i nadále. Nevinný V následujících dnech provedu přenos zbylého obsahu, který ještě přenesené není a pak se dám postupně do opravy obrázků a odkazů uvnitř článků.
Já nekončím, ale budu pokračovat! Toto je můj poslední blog a já ho nechci opustit jen proto, že pro někoho jiného už není výhodné provozovat blogovací server. Takže ne, nakonec tohle není loučení. Mrkající Jsem ráda, že blog.cz nabídl alespoň tuto časově omezenou možnost zálohy blogu. Mějte se krásně a díky za přízeň.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.