Osud Země

Toto je článek k tématu týdne „Osud našeho světa“.
Kdo má v rukou osud naší planety?

Tentokrát nechci nikoho napínat a protahovat to, takže na rovinu: Osud Země má v rukou především lidstvo. Všichni dohromady. Všichni jsme zodpovědní – někteří méně, jiní více. I když nemůžeme rozhodovat o tom, zda se budou kácet lesy a pralesy, aby uvolnily prostor pro vysazování palem pro výrobu palmového oleje nebo nemůžeme psát postupy a zákony pro třídění odpadu, můžeme třídit odpad sami a nekupovat cokoliv, co palmový olej obsahuje. Také se můžeme vzdělávat ohledně ochrany přírody a obecně toho, co je pro životní prostředí přínosné a co škodlivé a informace šířit dál, aby se o tom dozvědělo co nejvíce lidí a ti si uvědomili, že jsou taky odpovědní. Mimochodem, toto jsou jen dva příklady z mnoha způsobů, jak můžeme životní prostředí chránit.
Lidský život je krátký a nevýznamný oproti celé existenci na Zemi. Tím nechci říct, že by nebyl důležitý, spíš si ho můžeme představit jako kapku vody v moři. Kdyby kapky nebyly, nebylo by ani moře, ale samotná kapka moře nestvoří. A to, jak je voda dobrá, určuje to, jak dobré jsou jednotlivé kapky. Možná není úplně jednoduché si to přestavit, nevím, mě přijde to přirovnání k moři docela hezké. Stejně jako nová voda do moře přitéká a stará se vypařuje, tak se i lidé rodí a umírají. Tím chci říct, že jeden člověk žije jen malý zlomek času oproti existenci celého lidstva a ještě daleko menší část oproti existenci planety Země. Proto by se neměl zajímat jen o to, aby se měl dobře sám, ale také o to, aby byl svojí činností přínosem také pro ostatní a hlavně pro přírodu.
Myslím, že je v pořádku, že se člověk snaží, aby se měl dobře (případně i jeho rodina). Člověk, který se má dobře, může také dobře pomáhat. Ale nelíbí se mi, když člověk neustále hromadí bohatství pro sebe, přestože má už dostatek ke kvalitnímu životu, aniž by se snažil být přínosem pro okolí. Je pravda, že takovému člověku většinou chybí něco jiného, než peníze, ale bohužel to bohatství pak chybí jinde, kde by mohlo být daleko užitečnější.
Naše planeta na tom není dobře a situace se stále zhoršuje. Nechci zde dělat nějakou podrobnou analýzu, spíš jsem chtěla na problém upozornit a chtěla bych, abyste se nad tím zamysleli, především také nad tím, zda něco neděláte špatně a co byste mohli dělat pro přírodu více. Jak je vidět v následujícím videu, které ukazuje, jak by to tu vypadalo, kdyby všichni lidé najednou zmizeli, tak příroda by si bez nás dokázala poradit. Ale my bez ní nepřežijeme.
Tím, že lidstvo zahlcuje planetu odpadem a ničí (pra)lesy, ubližuje (krom přírody, rostlin a zvířat) také samo sobě. Jenže si tohle bohužel stále hodně lidí neuvědomuje a stačí poměrně málo těch, kteří budou (byť i nevědomky) přírodu ničit, ale trpět kvůli tomu budou nakonec všichni. Jsme koneckonců „na jedné lodi“, která se může potopit. Je to podobný princip, který možná znáte z MMORPG počítačových her: Když parta třeba 20 lidí prochází dungeon a někdo (může to být i začátečník, který neví, že se to nesmí), zaútočí na bosse bez přípravy taktik, může to znamenat smrt všech 20 postav.
Na tohle téma mě (mimo jiné) zaujal článek o filmu Plastic ocean, který jsem zatím neviděla, ale mám to v plánu. Na internetu se dá najít spousta různých videí a článků o třídění odpadů, důsledcích masivního kácení pralesů a celkově různých lidských činnostech, ubližujících přírodě a tedy i nám všem. Budu ráda, když se o tyhle věci budete zajímat, šířit je dál a hlavně když sami přispějete k tomu, že bude naše planeta lepším místem k životu. Stejně jako naši předkové vynaložili mnoho úsilí k tomu, abychom se dnes měli dobře (jak jsem nedávno psala, žijeme v jedné z nejlepších dob v naší historii), tak bychom i my měli vynaložit úsilí k tomu, aby se další generace, které přijdou po nás, měli ještě lépe. Osud našeho světa a především lidstva je v našich rukou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.