Život není fér

Je život fér nebo není? Toť otázka, o které bude tento článek. Pro ty z vás, kteří jsou nedočkaví nebo spěchají, ve zkratce: život není fér.

Myslím, že na vysvětlení nebudu potřebovat mnoho řádků. Co tedy dělá život nefér? Odpověď je až překvapivě jednoduchá: především naše okolí (přesněji lidé kolem nás). Jak žijeme svůj život si můžeme zvolit, můžeme žít podle svého rozhodnutí. Ale co změnit nemůžeme je naše okolí. To, jak se k nám ostatní chovají, jaké jsou zvyky na místě, kde se narodíme, své rodiče, apod.
Téměř každý může žít způsobem, jakým by žít chtěl. Ale ke stejnému cíli mají dva různí lidé různé cesty, a především, různě obtížné. To je na životě nefér. Kdybych se chtěla stát vědkyní, budu mít nejspíše v ČR nebo USA jiné možnosti, než třeba v zemích s muslimským náboženstvím. Když se chce člověk stát dobrým sportovcem, může mu v tom bránit nějaké tělesné zdravotní postižení oproti zdravému člověku. To je také nefér. Mohla bych pokračovat ještě dlouho, dalo by se vymyslet spoustu věcí, které jsou v životě nefér.
Mohlo by se sem počítat i to, když se chtějí dva lidé dostat ke stejnému cíli, ale jednomu to dělá větší problémy (psychické), než druhému. Jasně, každý se může překonat a k cíli se nakonec dostanou oba, nefér je ale ten nepoměr úsilí. Zde se kruh uzavírá, protože tyto problémy vznikají působením našeho okolí v našem dětství.
Dalo by se ještě říci, že sice jeden člověk má v něčem nevýhodu, ale v něčem jiném zase výhodu oproti druhému člověku. Dobře, ale co když chce mít výhodu v tom prvním, protože to druhé je mu k ničemu?
Zkrátka: Život je nefér.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.